Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Badkamer stucen: info, werkwijze & prijzen

De badkamer stucen is nodig om de ruimte te beschermen tegen vocht. Het stucen van een badkamer kun je op verschillende manieren doen. Ook kan het stucwerk bijvoorbeeld betegeld worden of als eindlaag functioneren. In het laatste geval krijg je een naadloos en hygiënisch resultaat. Lees hier uit welke stucmortels je kunt kiezen, wat de verschillen zijn en hoe je een badkamer perfect waterdicht stuct.

Ga naar: soorten stucmortelwaterdichte mortelsprijsondergrondenwerkwijze

 

stucwerk badkamer
Tadelakt

Welke stucmortel voor de badkamer gebruiken?

Voor het stucen van vochtige ruimtes, zoals een badkamer, heb je een speciale vochtbestendige of een waterdichte stucmortel nodig.

  • Vochtbestendige stucmortel: dit is een speciale mortel die weliswaar bestand is tegen vocht, maar niet in direct contact mag staan met water. Je mag deze dus niet in de natte gedeeltes van de badkamer gebruiken, tenzij je tegels plaatst (de tegels vormen een barrière tegen het water).
  • Waterdichte stucmortel: dit is een speciale mortel waarmee je de natte gedeeltes van de badkamer waterdicht stuct. Denk bijvoorbeeld aan een inloopdouche. Populaire waterdichte stucmortels: tadelakt, betonstuk.

 

Je badkamer (waterdicht) laten stucen door een ervaren stukadoor?
✓ Klik hier om gratis prijsoffertes aan te vragen en zo gemakkelijk prijzen te vergelijken.

Badkamer waterdicht stucen ipv betegelen

Wil je een badkamer waterdicht stucen in plaats van betegelen, dan heb je een speciale waterdichte stuc mortel nodig. Er zijn ruwweg twee waterdichte mortels waaruit je kunt kiezen:

① Tadelakt: dit is een natuurlijk traditioneel pleistermateriaal op basis van hydraatkalk. Met tadelakt geef je je badkamer een warme, oosterse uitstraling (het wordt veel gebruikt in Marokkaanse badhuizen). Tadelakt wordt na het aanbrengen glad gepolijst met een speciale polijststeen en vervolgens waterdicht afgewerkt met een olijfoliehoudende zeep. Lees hier meer over tadelakt.

② Betonstuc badkamer: met betonstuc (betonciré) geef je je badkamer op relatief eenvoudige wijze een stoere betonlook. De stucmortel bestaat uit een mix van cement en kunsthars die je in een dunne laag (zo’n 2 centimeter) op de muur of vloer aanbrengt. Is de betonstuk eenmaal droog, dan brengt men er een speciale coating op aan waarna de stuclaag volledig waterdicht is. Je kunt deze waterdichte stuc op nagenoeg alle ondergronden aanbrengen, ook op de wastafel en het meubilair in de badkamer.

 

TadelaktBetonstuc
Glad gepolijst oppervlakRuwer oppervlak
Kalkgebonden (hydraatkalk)Cementgebonden
Waterdicht door de speciale kalk en de afwerking met olijfzeepWaterdicht door kunsthars + waterdichte coating
Periodiek onderhoud (muur inwrijven met olijf houdende zeep)Geen onderhoud nodig
Stucen met tadelakt is arbeidsintensief (vooral het afwerken van de wand)Relatief snel aan te brengen (wel tijdrovender dan standaard stucwerk)
Sterk, maar hoeken zijn kwetsbaarBijzonder sterk
DuurRelatief goedkoop

 

badkamer stucen

Badkamer stucen: prijzen

De kostprijs voor het stucen van een badkamer is afhankelijk van het type stucmortel en de wijze van afwerking. Hoeft de muur niet waterdicht te zijn, dan ben je het goedkoopst uit omdat het in principe om standaard stucwerk gaat. Een afwerking in tadelakt is het meest kostbaar, omdat het aanbrengen en afwerken van tadelakt een arbeidsintensieve klus is. Het is steeds aan te raden om je badkamer te laten stucen door een vakman. Deze klus vereist de nodige ervaring en kennis. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

 

Type stucwerkPrijs per m²
Standaard stucwerk in de badkamer€ 20 - 25
Badkamer stucen met betonstuk€ 75 - 100
Badkamer stucen met tadelakt€ 125 - 150
Wil je je badkamer laten stucen door een professionele stukadoor in de buurt?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmannen.

 

Op welke ondergronden kan ik de badkamer stucen?

In principe kun je over elk soort ondergrond stucen, zolang deze maar schoon en stabiel is. Wel moet je altijd eerst een primer of voorstrijkmiddel op de muur aanbrengen. Wil je bijvoorbeeld over oud pleisterwerk of geverfd beton stucen, dan is een kwalitatieve hechtprimer vereist. Wil je stucen over zuigende ondergronden zoals baksteen, cellenbeton of kalkzandsteen, gebruik dan een geschikt voorstrijkmiddel. Met een voorstrijkmiddel hef je de de zuigende werking van de ondergrond op en voorkom je dat het water uit de verse stuclaag direct in de muur trekt.

 

Kan ik stucen over de tegels in de badkamer?

Ja, zolang de tegels nog goed vastzitten op de muur kun je er zonder problemen overheen stucen. Wel moet je ze eerst grondig reinigen en ontvetten (bijvoorbeeld met ammonia of St. Marc) en daarna voorbewerken met een goede hechtprimer. Bespaar zeker niet op de primer, want de primer vormt het fundament van je stuclaag. Zeker bij gladde tegels is een goede hechtlaag erg belangrijk.

 

betonstuc badkamer

Badkamer stucen: werkwijze vakman

Wil je een muur in de badkamer laten stucen met een vochtbestendige stucmortel? Dan wordt er als volgt te werk gegaan:

 

  1. Voorbereiding: de vloer moet zorgvuldig afgedekt worden met folie of een ander soort beschermingsmateriaal. Ook de ondergrond is best stofvrij en schoon.
  2. Primer / voorstrijkmiddel aanbrengen: met een blokborstel of vachtroller wordt de primer of het voorstrijkmiddel aangebracht op de muur.
  3. Hoekbeschermers plaatsen: metalen hoekbeschermers zijn nodig om de hoeken van het stucwerk te beschermen (zet ze vast met een aantal dotten gips of speciale contactlijm).
  4. Stucmortel aanbrengen: de mortel wordt met een raapbord en een pleisterspaan zo gelijk mogelijk op de muur aangebracht. Kleine oneffenheden zijn in dit stadium geen probleem.
  5. Reien + messen: vervolgens moet de stuclaag zorgvuldig uitgevlakt worden met een reilat. Herhaal het reien nog eens na dertig minuten. Wacht dan ongeveer een kwartier totdat je de stuclaag bijna niet meer kunt indrukken en maak de stuclaag vervolgens perfect glad met een spackmes. Werk van boven naar beneden.
  6. Afwerken: de stuclaag voorzichtig opschuren (in ronde bewegingen) met een natte spons en vervolgens de wand weer glad maken met een spackmes.

 

Hoe lang moet stucwerk badkamer drogen?

De droogtijd van de stucmortel is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de dikte van het stucwerk. Gemiddeld droogt de badkamer stuc 1mm per dag. Heb je een stuclaag van 2cm (20mm) aangebracht, dan moet je dus zo’n twintig dagen wachten voordat je de wand verder kunt afwerken. Een droge stuclaag heeft een egale witte kleur. Zie je nog grijze vlakken, dan is de stucmortel nog niet goed droog. Ventileer een net gestucte badkamer altijd goed, want tijdens het droogproces komt er veel vocht vrij.

 

Op zoek naar een erkende stukadoor in de buurt? Via onze onderstaande offerteservice kan je in contact komen met verschillende professionals en offertes op maat ontvangen. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.