Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Spackspuiten: werkwijze, voordelen en prijs

Spack is een vloeibare sierpleister op basis van kunsthars en kalk.  Dit is een goedkope en snelle manier om pleister aan te brengen.  De leuke  decoratieve afwerkingen die je daarmee kan aanbrengen, maken het nog interessanter. Ontdek hier alles over de werking en voor-en nadelen van spackspuiten.

 

Hoe gebeurt spackspuiten?

Het aanbrengen van de sierpleister gebeurt men een speciale spuitmachine, een spackspuit. De stukadoor spuit eerst een egalisatielaag op de muur om alle oneffenheden zoveel mogelijk weg te werken. Hierna kan de uiteindelijke afwerklaag worden aangebracht. Door de korrelgrootte van de sierpleister en de diameter van de spuitmond aan te passen kan de stukadoor voor een grove of een fijne afwerking zorgen. Het is ook mogelijk om enkel een egaliserende laag aan te laten brengen die vervolgens glad gestuukt wordt. Je kunt hier dan later makkelijk overheen behangen.

voorbeeld van spackspuiten

 

Voordelen & nadelen

+ Spackspuiten gaat snel.  Het is een van de goedkoopste manieren voor het stucen van een muur. Dit is vooral bij grote oppervlakken interessant omdat er zo flink op de kosten bespaard kan worden.
+ Egale afwerking met decoratief effect.
+  Spack kan tegen meerprijs in de kern gekleurd worden, je hoeft het dan later niet meer te schilderen.
+ Ook toepasbaar in natte ruimtes (bijvoorbeeld badkamers).

 

Mocht de muur of het plafond beschadigd raken dan is het lastig om het oppervlak bij te werken zonder dat je dit gaat zien. De structuur is lastig om na te bootsen tenzij je beschikt over een structuurverf met je juiste korrelgrootte die je op de muur kunt spuiten.
Het overschilderen van spack gaat wel maar geeft niet altijd een egaal resultaat. Het beste kies je voor een voor spack geschikte latex (spacklatex).

 

Spackspuiten prijs

Spackspuiten in standaard wit kost gemiddeld 5 tot 9 euro per vierkante meter (inclusief BTW). Wil je echter een kleurtje? Dan betaal je iets meer. Reken ongeveer 7 tot 11 euro per vierkante meter voor spackspuitwerk in kleur.  Voor het beste resultaat raadpleeg je best een professionele stukadoor.  Speel het slim en vraag offertes aan bij verschillende bedrijven. Zo kan je zelf vergelijken en zien wie de goedkoopste is.  Dat kan ook op deze site met onze gratis offerteservice.

voorbeeld van een woonkamer-na-spackspuiten

 

Verschillende korrelgroottes

Gespoten spack kun je in verschillende korrelgroottes laten aanbrengen. De structuur van de korrels varieert van grof tot zeer fijn. Bij niet egale ondergronden kiest men vaak voor een wat grovere structuur omdat afwijkingen in de ondergrond hiermee goed gecamoufleerd kunnen worden. Is de wand of het plafond mooi egaal dan kan een fijne korrel toegepast worden. Indien je twijfelt over de diverse korrelgroottes en afwerkingen waaruit je kunt kiezen dan kun je bij de stukadoor altijd om een proefstukje vragen zodat je het effect dat je later kunt verwachten goed kunt beoordelen.

 

Welke ondergronden zijn geschikt voor spackspuiten?

Het is belangrijk dat de ondergrond niet poederend is en stabiel. Je kunt dus niet zomaar over elke bestaande stuklaag heen spuiten omdat je dan het risico loopt dat de ondergrond op bepaalde plaatsen los gaat komen door de hoge druk van de spackspuit. Is de stuklaag nog van goede kwaliteit en voldoende stabiel dan is er vanzelfsprekend geen probleem.

+ Geschikte ondergronden: gipsplaat, fermecell plaat, gasbeton (Ytongblokken) of gipsblokken, beton en kalkzandsteen.
– Niet geschikte ondergronden: van hout of kunststof. Oppervlakken met een erg grove structuur zijn niet geschikt en moeten eerst voorbewerkt worden (geëgaliseerd).

geschikte ondergrond voor spackspuiten

 

Spackspuiten over een vervuilde of poederende ondergrond

Indien de ondergrond sterk vervuild is door bijvoorbeeld nicotine of vet dan zal deze eerst voorbehandeld moeten worden. Dit is nodig om te voorkomen dat de vlekken later door de pleisterlaag weer zichtbaar worden. De voorbehandeling bestaat meestal uit het aanbrengen van een speciale primer. Deze primer isoleert de vlekken en zorgt tevens voor een goede hechting van het spackwerk. Bij poederende ondergronden heeft de primer tevens een fixerende werking. Het voorbehandelen van muren en plafonds is meestal noodzakelijk bij:

• Ondergronden met vlekken (vocht, vet, nicotine)
• Wanden met lijmlagen of lijmresten
• Plafonds met waterschade, verkleuringen of vlekken
• Poederende ondergronden

 

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.