Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Tadelakt stucwerk

Tadelakt is traditioneel Marokkaans stucwerk. Het heeft een warme en authentieke look én is stootvast en waterbestendig. Dat maakt het uiterst geschikt voor vochtige ruimtes. Alles over de mogelijkheden en prijzen van tadelakt lees je hier.

Ga snel naar: PrijsToepassingenOndergrondEigenschappenOnderhoudInspiratie

 

Wat is tadelakt?

Tadelakt is traditioneel Marokkaans stucwerk dat door de Bergers ontdekt werd. Het is een pleister o.b.v. hydraulische kalk dat zijn uniek effect te danken heeft aan de afwerkingstechniek.

Tadelakt is het Bergers woord voor inwrijven. Het pleisterwerk wordt na het aanbrengen en tijdens het drogen namelijk gepolijst met een halfedelsteen of speciale polijststeen. Daarna wordt het nog verzadigd met olijfolie zeep.

Door de afwerking met de steen en zeep ontstaat een waterbestendig en stootvast oppervlak en krijgt de pleister zijn herkenbaar wolk-effect. Hoe meer druk je op de polijststeen zet, hoe dieper de kleur wordt. Dat verklaart de kleurschakeringen in tadelakt.

De verschillende methodes van inwrijven en de ruime keuze aan tadelaktkleuren zorgen telkens voor een uniek resultaat.

 

» Tadelakt = Waterbestendig & Stootvast

Tadelakt is een pleister o.b.v. natuurlijke hydraulische kalk. Natuurlijke hydraulische kalk ontstaat door het branden van kalksteen, wat van nature mineralen en klei bevat.

Door het branden en blussen worden deze mineralen en klei omgezet en ontstaat er een bindmiddel met water- en luchthardende eigenschappen. Deze eigenschappen, samen met de afwerking (polijsten en inwrijven met zeep), maken van tadelakt een waterbestendige, ademende en stootvaste pleister.

 

Tadelakt prijs

Tadelakt komt het best tot zijn recht als je het overlaat aan een gespecialiseerde stukadoor die beschikt over het geschikte materiaal en kennis heeft over deze traditionele pleistertechniek. Tadelakt laten aanbrengen is duurder dan standaard pleisterwerken te laten uitvoeren. Logisch, want tadelakt vraagt een ingewikkelde en arbeidsintensieve pleistertechniek die dus ook meer tijd in beslag neemt.

» Prijs tadelakt laten aanbrengen: vanaf €130 per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

Tip: Prijzen kunnen sterk verschillen van stukadoor tot stukadoor. Vraag daarom offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, realisaties, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde stukadoors via de offertepagina.

 

tadelakt keuken

 

Toepassingen van Marokkaans stucwerk

Hoewel tadelakt ook buiten kan, kent het vooral binnentoepassingen. Je kan het aanbrengen op wanden, vloeren, het plafond, … Maar ook als eye-catcher op lambriseringen, haarden, pilaren, deurposten, …

Omdat tadelakt waterwerend is, is het vooral populair voor vochtige plaatsen zoals de badkamer, douche, keuken, wc, een sauna, … Je kan het bijvoorbeeld ook perfect aanbrengen op het badkamermeubel of de ombouw van het bad of de wastafel.

 

Wat met de ondergrond?

Tadelakt stucwerk kan je op verschillende ondergronden aanbrengen:

 • Beton
 • Cement
 • Hydraulische mortel
 • Gipsplaten
 • Baksteen
 • Tegels (met een aangepaste primer)

Het makkelijkst is een stabiele en vlak gepleisterde ondergrond. Bepaalde ondergronden, zoals tegels, hebben dan weer een voorbehandeling nodig voordat je er tadelakt op kan aanbrengen.

Tip: Vraag raad aan een stukadoor. Deze weet precies wat kan en niet kan bij een specifieke ondergrond. Een vakman geeft je niet alleen gepast advies. Hij kan de pleisterwerken ook correct en mooi uitvoeren. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele stukadoors via de offertepagina.

 

Eigenschappen van tadelakt stucwerk

Voordelen

 • Waterbestendig: geschikt voor vochtige ruimtes
 • Ademend
 • Stootvast 
 • Veel toepassingsmogelijkheden: zowel binnen als buiten
 • Warme en authentieke look: tadelakt creëert een sfeervolle Zuid-Europese, Marokkaanse look.
 • Beschikbaar in veel tadelakt kleuren (door kleurpigmenten toe te voegen): naast rood-, groen- en blauwtinten is ook grijs populair. Daarmee krijg je een betonlook.
 • Ecologisch: het is een natuurlijk product dat ook ecologisch afbreekbaar is.

 

Nadelen

 • Duur in vergelijking met ander pleisterwerk
 • Tadelakt aanbrengen vraagt kennis en is arbeidsintensief

 

Marokkaans stucwerk onderhouden

Het onderhoud van tadelakt is afhankelijk van het gebruik. Tadelakt afwerking in de douche bijvoorbeeld moet je door de waterbelasting en zeep- en shampooresten logischerwijs vaker schoonmaken dan een tadelakt muur in de woonkamer.

Om een tadelakt oppervlak te reinigen, gebruik je best water met een mild schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek. Vermijd agressieve en zuurhoudende producten.

Om de mooie look te behouden en de tadelakt waterbestendig te houden moet je het na verloop van tijd ook opnieuw inzepen met olijfolie zeep. Hoe vaak je dat moet doen is opnieuw afhankelijk van het gebruik.

Vraag zeker raad aan de stukadoor die de tadelakt bij jou aanbrengt. Hij kan je specifiek voor jouw situatie vertellen hoe je de tadelakt moet onderhouden. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele stukadoors via de offertepagina.

 

Inspiratievoorbeelden

Tadelakt kan je op verschillende manieren toepassen. In de badkamer, in de keuken, in de woonkamer, … Als wand-, vloer- of plafondbekleding, … Als afwerking van de wasbak of de douche, … We zetten alvast enkele inspiratievoorbeelden op een rij.

 

tadelakt badkamer
Grijze tadelakt badkamer met een stijlvolle betonlook als resultaat.

 

marokkaans stucwerk badkamer
De blauwe tadelakt geeft deze badkamer een typisch marokkaanse look.

 

tadelakt
Hier wordt beige tadelakt gebruikt als muurafwerking. Het past perfect bij de landelijke stijl van de keuken.

 

marokkaans stucwerk
Ook hier komt de beige tadelakt volledig tot zijn recht in de landelijke keuken.

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.