Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Muur stucen: werkwijze & kostprijs

Een muur stucen kan op verschillende manieren gebeuren. Bekende methodes zijn spackspuiten, sausklaar maken, behangklaar maken of  aanbrengen van sierpleister. In dit artikel vind je meer informatie over deze methodes en de prijzen per vierkante meter.

Stukadoor nodig? Vergelijk hier kosteloos prijzen van verschillende stukadoorsbedrijven.

 

Verschillende werkwijzen

 

1 – Spackspuiten

Bij spackspuiten wordt de stuclaag (of de spack) onder druk op de wand of op het plafond gespoten. De spack die men gebruikt bestaat uit een mengsel van kalk en kunsthars en heeft een korrelstructuur. Het wordt doorgaans in twee lagen aangebracht. Spackspuiten doet men vaak bij nieuwbouwprojecten omdat het een goedkope manier is waarmee grote oppervlakken in korte tijd afgewerkt kunnen worden. Maar ook bij renovaties van bestaande wanden en plafonds kan het uitkomst bieden omdat het goedkoper is dan handmatig stucen.

 

2 – Sausklaar maken

Wanneer het de bedoeling is dat de muur in een later stadium geschilderd gaat worden, dan kun je deze het beste sausklaar laten stucen. De stukadoor werkt de wanden dan mooi glad af waardoor je er later gemakkelijk overheen kunt schilderen of sauzen. Als pleistermateriaal gebruikt men doorgaans een gipsmengsel met een fijne structuur. De dikte van de stuclaag hangt af van de structuur van de ondergrond. Hoe grover de structuur, hoe dikker de stuclaag. Wanneer de muren scheef lopen en het wenselijk is dat deze weer volledig waterpas worden, zal een dikkere stuclaag nodig zijn. In dat geval is raapwerk de beste oplossing.

 

3 – Raapwerk

Met raapwerk is het mogelijk om ruwe en scheve wanden of plafonds weer volledig recht en glad te bepleisteren. Denk bijvoorbeeld aan muren die bezet zijn met een grove sierpleister (of boerenpleister) of een bakstenen muur die afgewerkt moet worden. Ook gebogen oppervlakken kunnen perfect gestuct worden. Door het ‘rapen’ van de muur vlakt men de stuclaag volledig waterpas uit waarna de muur geschikt is om verder afgewerkt te worden. Qua afwerking kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden (behangklaar, sausklaar of evt. een sierpleister).

 

4 – Behangklaar maken

Wanneer je een muur behangklaar laat bepleisteren dan houdt dit in dat de muur glad wordt gestuukt maar dat er nog kleine oneffenheden, bijvoorbeeld veroorzaakt door luchtbelletjes, in het stucwerk kunnen zitten. Deze zul je later door het behang echter niet meer zien. Wil je de muur echter gaan verven, dan kies je beter voor sausklaar stucen. De wand wordt dan perfect glad en egaal afgewerkt waarna je deze probleemloos kunt schilderen. Het sausklaar maken van een muur is vanzelfsprekend duurder dan behangklaar maken omdat de werkzaamheden meer tijd in beslag nemen.

muren stucen
Voorbeeld van een stucadoor in actie

 

 

5 – Plafond glad stucen

Bij oudere plafonds komen vaak scheuren of oneffenheden in het oppervlak voor die lastig zijn weg te werken. Het opnieuw glad laten stucen van het plafond is dan noodzakelijk. Afhankelijk van de ondergrond kun je het plafond laten spuiten (met spack) of stucen. Het spuiten van het plafond is het meest goedkoop omdat de stukadoor snel kan werken. Dit spackspuiten is echter niet altijd mogelijk. Wanneer de ondergrond bijvoorbeeld erg grof is of beschadigd dan zal deze door de stukadoor met de hand uitgevlakt moeten worden. Dat kost meer tijd maar je bent dan wel zeker van een goed resultaat. In sommige gevallen moet het plafond eerst gestabiliseerd worden om te voorkomen dat opnieuw scheurvorming optreedt.

Klik hier om naar het artikel over het stucen van een plafond te gaan.

 

6 – Muur stucen met sierpleister

Sierpleister is handig wanneer je een bepaalde structuur op de muur wenst of een combinatie wil van een gladde en een ruwe afwerking. Een bekende soort sierpleister is spachtelputz. Dit is een pleistermateriaal dat bestaat uit gips, een bindmiddel en fijne steenkorreltjes. Hierbij kan je kiezen uit korrelgroottes van 1.2 of 1.5 mm. Overige populaire sierpleisters zijn granol en rustikputz. Bij deze pleisters zijn het vooral de groeven in de stuclaag die het uiteindelijke effect bepalen.

 

Prijzen van muur stucen

Wil je een binnenmuur laten stucen, dan kunnen de prijzen variëren van 5 tot 35 euro per m2, afhankelijk van de gekozen methode. De kosten voor het bepleisteren zijn daarnaast afhankelijk van het aantal vierkante meters, de gewenste afwerking en eventueel de kleur. Je kunt op de kosten besparen door voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren zoals afplakwerk en het verwijderen van schakelmateriaal.

muur stucen moderne woning
Voorbeeld van afgewerkt stucwerk in een moderne woning

Hieronder volgen alvast enkele vaak toegepaste stuctechnieken voor binnenmuren en hun prijzen:

A) Spackspuiten (wit): 5-9 euro per m².

B) Behangklaar stucen muren: 10-25 euro per m².

C) Raapwerk muren: 15-35 euro per m².

Meer prijzen voor stucwerk vind je in dit artikel.

Wil je exacte prijzen op maat van jouw behoeften?  Dan is het altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen tegelijkertijd. Zo kan je hun prijzen vergelijken en kies je er de voordeligste uit.  Vraag hier jouw kosteloze offerte op maat aan bij stukadoors.

 

Stucwerk zelf uitvoeren

De werkwijze van stukadoorsbedrijven zijn niet eenvoudig te overtreffen.  Stucen is een specialisatie en het vergt behoorlijk wat ervaring om een muur netjes glad te bepleisteren. Vooral raapwerk is lastig. Je hebt niet alleen een ruwe ondergrond maar ook verloop in een muur. Zeker wanneer je de muur later wil gaan afwerken met tegels is het belangrijk dat het stucwerk volledig recht wordt aangebracht. Ben je niet zeker van je eigen vaardigheid? Laat het pleisterwerk over aan een echte stukadoor. Je bespaart jezelf een hoop tijd  en mogelijk ergernis. Je richt je beter op klussen waar je wel ervaring mee hebt.

 

Droogtijd pleisterwerk

Stucwerk bevat erg veel water en het kan daarom enige tijd duren voor hij droog is. Dat is onder andere afhankelijk van: de dikte van het stucwerk, de samenstelling, de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur en de mate van ventilatie. Zo zal de droogtijd van raapwerk groter zijn dan die van spuitwerk, omdat de aangebrachte laag dikker is.

Aan de kleur van stucwerk zie je of het voldoende droog is. Vochtige plekken zijn donkerder van kleur. Is de muur mooi egaal en wit van kleur, dan mag je er meestal vanuitgaan dat hij goed uitgedroogd is. Neem altijd voldoende droogtijd in acht voordat je de muur gaat afwerken. Verf of behang je halfnat stukwerk, dan krijg je vochtproblemen en schimmels.

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.