Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Stucen nieuwbouw: info & prijzen

Stucwerk is een specie op basis van cement of gips waarmee je alle wanden en plafonds in huis egaal kan maken (al dan niet met een structuur in). Het stucwerk kan als onderlaag dienen (voor verf of behang) of gewoon als eindafwerking toegepast worden. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden en prijzen van een nieuwbouw stucen.

 

Nieuwbouw al dan niet laten stucen

Soms rijst de vraag of het wel verstandig is om een nieuwbouwwoning meteen te laten stucen, aangezien nieuwe woningen de eerste jaren nog wat bewegen. Dit zou de kans op scheurtjes in stucwerk vergroten.

In realiteit komt dit echter niet veel voor dankzij nieuwe speciale technieken; de materialen zijn tegenwoordig flexibeler zodat je dus zeker geen jaren hoeft te wachten. Hoewel het risico op scheurtjes nooit volledig uit te sluiten is, hoeft dit geen probleem te vormen.  Scheurtjes zijn namelijk niet bedreigend voor de woning en kunnen eenvoudig hersteld worden, zeker indien je kiest voor glad stucwerk.

Je nieuwbouw laten stucen door een erkend stukadoor in jouw regio?
 Ontvang gratis en vrijblijvend prijsoffertes via onze offerteservice.

 

Welke stucwerken uitvoeren?

Stucen moet in feite als eerste gebeuren. Dit wil zeggen: vóór het leggen van vloeren of plaatsen van de keuken. In een nieuwbouwwoning moeten meestal meerdere stucwerken uitgevoerd worden om ondergronden (beton, gipsplaten, hout,…) verder te kunnen afwerken. We sommen de belangrijkste stucwerken op:

 

stucen nieuwbouw

1. Plafond stucen

Een mooi afgewerkt plafond is een absolute must als basis voor een prachtig en verzorgd interieur. Je kan het plafond bijvoorbeeld glad laten stucen of kiezen voor spackspuitwerk.

Het plafond van een nieuwbouwwoning wordt vaak opgebouwd uit breedvloerplaten of kanaalplaten. Daar zitten zogenaamde v-naden in, wat niet zo fraai oogt. Daarom is het sterk aan te raden het plafon te laten stucen met een laag stucwerk; zo krijg je een mooi (egaal) resultaat.

»  Lees meer over een plafond stucen in dit artikel.

 

stucen nieuwbouw 2. Muren of gevel stucen

Ook een muur stucen kan op verschillende manieren: spackspuiten, glad stucen of stucen met sierpleister. Zo kan je je muren een oppervlak naar wens geven. In nieuwbouwwoningen is het stucen van muren de meest populaire manier om muren af te werken. Daarna kun je deze eventueel nog schilderen of behangen.

Wil je je gevel een frisse en vlakke uitstraling geven? Dan kun je ook je buitenmuren laten stucen, wat de isolatiewaarde van je huis verhoogt.

» Lees hier meer over muren stucen of gevel stucen.

 

huis stucen 3. Badkamer stucen

De badkamer is een ruimte die vaak in contact komt met vocht. Daarom is het van belang dat de badkamer beschermd wordt tegen water en vocht om onder meer vochtproblemen te voorkomen.

Hiervoor wordt speciale vochtbestendige of waterdichte stucmortel (tadelakt of betonstuc) gebruikt. Je kan het stucwerk vervolgens betegelen of zelfs gewoon naadloos als afwerkingslaag behouden.

» Lees meer over badkamer stucen in dit artikel.

 

 

Prijs stucen nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis stucen is doorgaans voordeliger dan het stucen van een bestaande woning. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er in renovatiewoningen dikkere stuclagen toegepast worden, wat tijdrovender is.  Een raaplaag is immers overbodig, aangezien de wanden en plafonds van een nieuw gebouw over het algemeen al vrij vlak zijn. Bijgevolg liggen de materiaalkosten én arbeidskosten een stuk lager.

Toch is het moeilijk om concrete prijzen mee te geven. Veel hangt immers af van de omvang van het project, het type stucwerk en het gebruikte materiaal. Hieronder geven we enkele richtprijzen per vierkante meter mee:

 

Type stucwerk nieuwbouwPrijs per m²Prijsoffertes ontvangen?
Muren glad stucenvanaf €8 per m²Offerte aanvragen
Plafond glad stuckenvanaf €13 per m²Offerte aanvragen
Spackspuitwerkvanaf €7 per m²Offerte aanvragen
Spachtelputzvanaf €14 m²Offerte aanvragen

 

Wil je je nieuwbouw stucen en ben je benieuwd naar concrete prijzen op maat? Dankzij onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen ontvangen van verschillende stukadoors in de buurt. Zo kun je eenvoudig prijzen vergelijken. Bovendien is een huis stucen een moeilijke en arbeidsintensieve klus die heel wat kennis, ervaring én aangepast materiaal vereist. Doe-het-zelven is dus afgeraden. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

stucen nieuwbouw

 

Stucwerk nieuwbouw: welke soorten zijn mogelijk?

1. Glad stucwerk

Dankzij glad pleisterwerk kan je je ruwe wanden of plafonds netjes egaal maken. Dit stucwerk oogt bijzonder strak en wordt handmatig aangebracht op het oppervlak. Deze laag is gemiddeld 1 à 6 millimeter dik en toepasbaar op quasi elke ondergrond, met uitzondering van hout. Achteraf kan je de muur dan nog behangen of schilderen.

Wil je het plafond of de muur sausklaar maken, dan mag je rekenen op een meerprijs van circa 10 euro per vierkante meter. Het oppervlak wordt in dat geval immers nóg vlakker gemaakt.  Behang verdoezelt daarentegen van zichzelf al kleine oneffenheden.

 

2. Spackspuitwerk

Wanneer je vooral op een budgetvriendelijke en snelle manier stucwerk wil laten uitvoeren, is spackspuiten een goede optie. Spack is een mix van kalk en kunsthars en wordt met een spuit in twee lagen aangebracht: een egalisatielaag en een afwerkingslaag. Je kan hierbij kiezen tussen een grove of fijne korrelstructuur. Spackspuitwerk is bij krimpscheuren wel moeilijker te herstellen: schade zal zichtbaar blijven. Lees hier meer info over spackspuiten.

 

3. Sierpleister (spachtelputz)

Wil je een decoratieve muur of plafond? Dan is sierpleister een optie, zowel binnenshuis als buitenshuis. Spachtelputz, een kunststofgebonden sierpleister, is één van de meest gekozen vormen van sierpleister. Het heeft een korrelige textuur en beschermt het oppervlak goed tegen beschadigingen.  Je kan er bovendien allerlei patronen mee maken. Lees hier meer info over spachtelputz.

 

huis stucen

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.