Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Stucwerk verven

Door je nieuwe of oude stucwerk te verven geef je je interieur finaal vorm. Maar kan je wel zomaar stucwerk verven? Of is er meer nodig? Hoe gaat het precies in z’n werk? En wat is de kostprijs van zo’n verfbeurt? Lees in dit artikel meer over stucwerk sauzen.

Ga snel naar:
Aandachtspunten
Kostprijs stucwerk verven
Zelf verven of laten verven?
Werkwijze stucwerk verven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom stucwerk verven?

Vers en egaal aangebracht glad pleisterwerk ziet er mooi strak uit. Waarom zou je stucwerk dan nog moeten schilderen? Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar onbehandeld pleisterwerk is erg broos. Met de tijd wordt het steeds poreuzer en gaat het zelfs stoffen. Bovendien neemt onbehandeld stucwerk veel vocht op, waardoor het kan barsten. Bijgevolg kun je deze ook niet zo eenvoudig schoonmaken. Het is dus noodzakelijk om jouw bepleistering onder handen te nemen. Niet alleen voor het uitzicht, maar ook voor de levensduur van het stucwerk.

 

Stucwerk verven: aandachtspunten

Er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden als je een gestucte muur wil schilderen. Hieronder overlopen we die aandachtspunten bij zowel nieuw als oud pleisterwerk.

 

1) Nieuw stucwerk

Bij een nieuwbouwwoning moet het pleisterwerk ruim de tijd krijgen om te drogen. Ga je meteen nieuw stucwerk schilderen? Dan is het gedoemd om te gaan barsten, schilferen of verkleuren. Je kan het droogproces versnellen door zowel voldoende te verwarmen als te verluchten. Reken gemiddeld op 6 à 12 maanden alvorens het pleisterwerk voldoende uitgedroogd is. Kortom, wacht voldoende lang voor je gaat schilderen.

TIP:  vraag tijdig aan de aannemer of stukadoor om het stucwerk verfklaar af te leveren. Kies je voor behangklaar stucwerk? Dan kan je eigenlijk niet meer schilderen tenzij je opnieuw grote aanpassingen doet.

 

2) Oud stucwerk

Gaat het om oud(er) stucwerk?  Dan kan je er afhankelijk van de situatie voor opteren om het stucwerk te verwijderen of te schilderen. Zit het stucwerk los of is het zwaar beschadigd? Dan kan je niet anders dan het stucwerk verwijderen. Valt de schade goed mee? Dan kan je zeker ook het stucwerk verven.

TIP: bij een oude muur is het niet altijd nodig om een voorstrijkmiddel aan te brengen, bv. als je al een oude intacte laag muurverf voor je hebt. Dan kan je de zuigkracht van het pleisterwerk achterhalen door er met een natte spons op te wrijven. Zie je dat het water gewoon van de muur loopt? Dan weet je dat het pleisterwerk voldoende droog is en het geen voorstrijk nodig heeft.

 

Advies nodig? Vraag het aan een expert!

Weet je niet goed waar te beginnen? Of geef je liever de klus uit handen? Reken dan op de expertise van een ervaren stukadoor of schilder.  Hij geeft je graag advies op maat. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte, efficiënte uitvoering van de schilderwerken en gebruikt hij enkel hoogwaardige producten.

Stukadoor of schilder nodig? Kom in contact met vakmannen actief in je buurt en ontvang gratis offertes op maat van je project. Start jouw aanvraag hier.

 

Prijs stucwerk verven

De kostprijs voor het schilderen van stucwerk hangt af van verschillende factoren. Zo spelen o.a. de oppervlakte van het project, de bereikbaarheid en de gekozen technieken en materialen mee. Je mag rekenen op gemiddeld 30 à 40 euro per m² (incl. btw & uitvoering).

Belangrijk: dit is slechts een richtprijs. De tarieven, verplaatsingskosten, … kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, voorstellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 stukadoors of schilders actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan heb je voor stukadoor- en schilderwerken recht op het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je samenwerkt met een professionele stukadoor of schilder.

 

 

Stucwerk verven

Stucwerk zelf verven of laten verven?

Je wil graag je nieuwe of oude stucwerk schilderen. Kan je deze klus dan eenvoudig zelf uitvoeren of vertrouw je beter op een vakman? Beide opties op een rij:

 

1. Zelf stucwerk verven

Ben je een doorgewinterde doe-het-zelver? Dan kan je zeker zelf stucwerk sauzen. Zorg er wel voor dat je voldoende geïnformeerd bent over de zuigkracht van de ondergrond, de meest geschikte verf of voorstrijkmiddel, de droogtijd van het pleisterwerk, … Raadpleeg bij twijfel een ervaren schilder of stukadoor.

 

2. Stucwerk laten verven

Wil je zeker zijn van mooi geverfd stucwerk waar je jarenlang van kan genieten? Dan is het aangeraden om een professionele stukadoor of schilder in te schakelen. Elk soort pleisterwerk heeft namelijk zijn eigen specifieke kenmerken op vlak van poreusheid, de mate van vochtopname, korreldichtheid en structuur.  Jouw vakman zal op basis van deze eigenschappen je project tot in de puntjes afwerken.

TIP:  vraag verschillende offertes aan en vergelijk ze grondig. Zo krijg je een beter zicht op de verschillende kostenposten, gebruikte verfsoorten, … en kan je een weloverwogen keuze maken. Start je aanvraag hier.

 

Verven stucwerk

Stucwerk verven: werkwijze

Of je nu beslist om zelf de schilderwerken uit te voeren of deze uit te besteden aan een expert, doorgaans verloopt het schilderproces op de volgende manier:

 

  1. Voorbereiding
    Stucwerk verven begint met de ondergrond en kwetsbare objecten afdekken. Het is ook belangrijk om de plinten en ramen af te plakken, zodat er zeker geen schade kan optreden tijdens het verven. Het stucwerk wordt opgeschuurd, ontvet en netjes afgedroogd. Bij oudere muren is het nodig om eerst loszittend stucwerk te verwijderen.
  2. Voorstrijk aanbrengen
    Hierna volgt het aanbrengen van het voorstrijkmiddel. Dit product voorkomt dat het stucwerk de verf gaat aanzuigen, waardoor er oneffen vlakken en baanvorming ontstaat. Dit product zorgt er ook voor dat de verf niet loskomt. Het is een absolute must om voorstrijk aan te brengen wanneer je nieuw, glad stucwerk schildert.
  3. Stucwerk schilderen
    Is het voorstrijkmiddel voldoende opgedroogd?  Dan is het tijd voor het schilderen van het stucwerk. Een latexhoudende verf is ideaal, omdat die dampopen is. Het verven kan met een blokborstel, een verfrol of een verfspuit. Die laatste optie is erg handig als het gaat over hele grote oppervlaktes.

 

TIP: schakel je graag de hulp in van een professionele schilder of stukadoor? Je kan gratis offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.