Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Gipsplaten stucen

Wil je jouw gipsplaten stucen? Dan is het goed om stil te staan bij hoe je dit wil aanpakken. Plamuur je het beste alleen de gaten en voegen of stuc je de gipsplaten volledig? We leggen je de mogelijkheden en belangrijkste aandachtspunten graag uit!

Ga snel naar:
Hoe gipsplaten stucen?
Belangrijke aandachtspunten
Prijs gipsplaten stucen
Zelf gipsplaten stucen of vakman?
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom gipsplaten stucen?

Na het plaatsen van de gipsplaten is het belangrijk om ze ook te stucen. Zo ben je zeker van…

 • een egale en gladde afwerking van de gipsplaten.
 • geen voegen en gaten in de gipsplaten.
 • een ideale ondergrond voor verdere afwerking (verven, behangen, …).
 • een brandwerende werking van je wanden.

gipsplaten stucen

 

Hoe gipsplaten stucen?

Er zijn 2 mogelijkheden om je gipsplaten te stucen: alleen de voegen en gaten plamuren of de gipsplaten volledig stucen. Het plamuren van de kieren en naden geeft doorgaans een prima afwerking voor je gipsplaten. Wil je écht een strakke, optimale afwerking? Dan kies je het beste voor het volledig stucen van de gipsplaten.

 

1. Voegen en gaten van de gipsplaten stucen

Wil je alleen de voegen en gaten van de gipsplaten stucen? Dat kan met plamuursel of een kant-en-klare vulpleister. Je volgt best de volgende stappen:

 • STAP 1 = gipsplaten voorbereiden: verwijder eerst alle losse deeltjes op de gipsplaten met een steekmes of verfkrabber. Het plamuursel of het vulmiddel hecht beter op een vlakke, effen en schone ondergrond.
 • STAP 2 = voegen en gaten plamuren:  strijk met een plamuurmes het plamuursel in de voegen en gaten van de gipsplaten. Let hierbij op dat je de plamuur alleen tussen de voegen en in de gaten smeert, en liefst zo egaal mogelijk. De gipsplaten zelf hou je het liefst zo schoon mogelijk.
 • STAP 3 = gipsplaten afwerken: laat het plamuursel goed drogen (gemiddeld 2 tot 3 dagen) en schuur het dan glad. Daarna is het belangrijk dat je de gipsplaten behandelt met een voorstrijkmiddel voor een goede hechting van de uiteindelijke afwerking (verf, behangpapier, …).

 

2. Gipsplaten volledig stucen

Wil je de gipsplaten volledig stucen?  Dan kies je het beste voor speciale stucplaten in plaats van gewone gipsplaten. Stucplaten zijn geschikt voor een volledige stuclaag zonder voorbewerking.  Volg hiervoor de volgende stappen:

 • STAP 1 = stucplaten voorbereiden: verwijder alle losse deeltjes op de stucplaten met een steekmes of verfkrabber. Zo ben je er zeker van dat het stucwerk goed hecht. Zorg er ook voor dat de stucplaten mooi stof- en vetvrij zijn.
 • STAP 2 = voegen en gaten plamuren: strijk plamuursel in de voegen en gaten met een plamuurmes. Let op dat de plamuur niet op de stucplaten komt. Laat de plamuur goed drogen, liefst 2 tot 3 dagen.
 • STAP 3 = schuren en volledig stucen: is de plamuur helemaal droog? Schuur dan het het geheel mooi glad. Daarna kan je aan de slag met het volledig stucen van de stucplaten. Werk je met gipsplaten in plaats van stucplaten? Breng dan eerst een voorstrijkmiddel aan. Gipsplaten stucen zonder voorstrijk is af te raden.
 • STAP 4 = stucplaten afwerken: ook het stucwerk laat je het liefst een paar dagen drogen. Als het helemaal droog is, kan je de stucplaten verder afwerken met behangpapier of verf.

 

 

Hoe kan ik best stucen op gipsplaten?

De meest geschikte werkwijze hangt onder meer af van het soort platen dat je gebruikt en je specifieke wensen. Doorgaans volstaat de voegen en naden plamuren bij gewone gipsplaten. Wil je 100% zeker zijn van de meest strakke en egale afwerking? Dan kies je het beste voor speciale stucplaten die je zonder voorstrijk volledig kan stucen.

Advies op maat nodig? Een stukadoor informeert je graag over de mogelijkheden van stucwerk op jouw gipsplaten en adviseert je over de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij stukadoors actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag zelf je gipsplaten op je plafond stucen of op je wanden? Voor een optimaal eindresultaat hou je het best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Verwijder losse deeltjes: voor je begint met stucen is het belangrijk om alle losse deeltjes van de platen te verwijderen. Zo voorkom je dat het stucwerk later loslaat.
 • Laat het stucwerk uitdrogen: laat het stucwerk altijd goed uitdrogen. Zo voorkom je latere scheurvorming.  Doorgaans volstaat een droogtijd van 2 à 3 dagen.
 • Vermijd kleurverschillen: vaak ontstaat er een kleurverschil tussen het plamuursel en de gipsplaten. Gebruik een dekkende voorstrijk om dit kleurverschil weg te werken als je de gipsplaten niet volledig stuct.
 • Gebruik een voorstrijkmiddel: gebruik je gipsplaten in plaats van speciale stucplaten? Dan is het belangrijk om die platen te behandelen met een voorstrijkmiddel voor je ze volledig stuct/verft/behangt/…
 • Gebruik stucplaten bij volledig stucen: wil je de gipsplaten volledig stucen? Dan gebruik je het beste speciale stucplaten. Deze zijn direct geschikt voor stucen en hebben geen voorstrijk nodig.
 • Werk met nadenband en hoekbeschermingsprofielen: vergeet bij het volledig stucen niet de naden af te plakken met nadenband. Daarnaast gebruik je het best hoekbeschermingsprofielen voor een strakke afwerking van de hoeken.

TIP: een professionele stukadoor houdt rekening met al deze aandachtspunten. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende stukadoors actief in jouw buurt.

 

Prijs gipsplaten stucen

De prijs voor het stucen over gipsplaten hangt vooral af van je keuze om zelf te stucen of om een vakman in te schakelen. Een kort overzicht van de prijzen voor beide opties:

 

1. Prijs gipsplaten laten stucen (materiaal + arbeidskosten)

Schakel je liever een vakman in voor een optimaal eindresultaat? De uiteindelijke kosten hangen af van de oppervlakte, de gewenste afwerking en de moeilijkheidsgraad van de werken. Een overzicht van de gemiddelde richtprijzen per m²:

Soort stucwerkPrijs per m² (excl. btw, incl. materiaal- en arbeidskosten)
Behangklaar stucen€ 7 - 17
Sausklaar stucen€ 10 - 24
Stucen van plafond€ 6 - 24
Schuurwerk€ 15 - 25

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen verschillen van stukadoor tot stukadoor. Wil je gericht tarieven, maar ook advies, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende stukadoors actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

2. Prijs zelf gipsplaten stucen (enkel materiaalkosten)

Wil je zelf gipsplaten stucen? Dan betaal je enkel voor de materialen die je nodig hebt voor deze klus. Enkele benodigdheden + prijzen op een rij:

 • Prijs kant-en-klare vulpleister: vanaf 10 à 15 euro voor 330 gr (incl. btw)
 • Prijs pleister in poedervorm: vanaf 20 euro voor 25 kg (incl. btw)
 • Prijs plakspanen: vanaf 15 euro voor 1 stuk (incl. btw)
 • Prijs afstrijkmessen: vanaf 15 euro voor 1 stuk (incl. btw)

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van materialen om zelf gipsplaten te stucen? Je vindt een uitgebreid aanbod in onze webshop.

 

stucen op gipsplaten

 

Zelf gipsplaten stucen of vakman inschakelen?

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met stucwerk? Dan kan je eventueel zelf stuc op je gipsplaten aanbrengen. Hou er wel rekening mee dat stucen een precieze, arbeidsintensieve klus is. Voor een perfect strak en egaal resultaat doe je daarom het best een beroep op een ervaren stukadoor. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: wil je jouw wand eerder verven of behangen? Wil je een groene gipsplaat stucen of een speciale stucplaat? En welk soort stucwerk is daar het meest geschikt voor? Een stukadoor geeft je op basis van jouw situatie en wensen een passend advies op maat.
 • Vlotte & correcte uitvoering: een stukadoor gaat te werk volgens de regels van de kunst. Door zijn ervaring en vakkennis voert hij het stucwerk vlot en correct uit. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een strakke en egale afwerking van je wand(en) en/of plafond.
 • Stucwerk op maat: wil je de gipsplaten gedeeltelijk of volledig stucen? Een stukadoor houdt rekening met jouw wensen en kan stucwerk op maat leveren.
 • Kwalitatieve producten & materiaal: een stukadoor gebruikt enkel hoogwaardige producten en professioneel materiaal. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat. Bovendien kan een stukadoor alle producten goedkoper aankopen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor zowel de arbeids- als de materiaalkosten. Zo kan je de prijs voor het stucen van je gipsplaten flink drukken.

Loont doe-het-zelven de moeite? Alleen als je voldoende ervaring hebt met stucwerk. Anders werk je beter samen met een professionele stukadoor. Die werkt namelijk correct én snel. In combinatie met het verlaagde btw-tarief bespaar je ook flink op de arbeidskosten.  Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.