Granol: sierpleister voor binnen en buiten
Granol is mooi en helemaal niet zo duur, zeker in vergelijking met andere sierpleisters zoals tadelakt, mortex en beton ciré. Granol is zowel geschikt voor binnenmuren als buitenmuren. Granol was razend populair in de jaren ’70 en ’80 maar kent de laatste jaren een echte revival. Waarom? Dat ontdek je hier.
Waarom kiezen voor granol?
Granol is een sierpleister met grove structuur. Je herkent granol eenvoudig aan de putjes en groeven in de sierpleister. Vroeger stond granol vooral bekend als een luxe en dus wat duurdere sierpleister, maar tegenwoordig is granol zeer betaalbaar. Granol is zowel geschikt voor binnen- als buitenmuren.
Je kan het aanbrengen in verschillende structuren zoals een boomschorspatroon of waaiervorm, om er maar 2 te noemen. Wil je de buitenmuren met granol stucen? Dat kan ook, net als plafonds.
Tip: Kies steeds voor granol van goede kwaliteit. Granol van een mindere kwaliteit laat na enkele jaren los en bladdert makkelijker af. Vraag raad aan een ervaren vakman. Hij weet perfect de goede soorten granol te onderscheiden van de mindere. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende stukadoors uit je buurt.
Granol: voor- en nadelen
+ Vele mogelijkheden: granol stucen kan echt in allerlei structuren en kleuren. De mogelijkheden zijn wat dat betreft ongekend.
+ Kleurvast: niet snel kleurverschillen. Roken of koken in een ruimte heeft wel een invloed op de kleur.
+ Duurzaam: mede door de structuur vallen eventuele beschadigingen niet snel op.
+ Overschilderbaar: gemakkelijk over te schilderen met een muurverf.
– Reparatie: bij het repareren van granol is het erg moeilijk om de oude kleur weer terug te krijgen. Dit komt omdat de kleur in de loop der jaren iets verandert.
– Niet eenvoudig te verwijderen: beste oplossing is een een nieuwe laag pleister eroverheen stucen.
Wat kost granol?
De prijs van granol is afhankelijk van meerdere factoren. De oppervlakte van de wanden of het plafond, de dikte van de laag granol en de arbeidskosten van de stukadoor spelen een belangrijke rol. Gemiddeld schommelt de prijs voor het aanbrengen tussen 10 en 35 euro per vierkante meter, inclusief btw en arbeidskosten.
Wens je een prijsvoorstel op maat te ontvangen? Maak dan hier gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt max. 3 prijsvoorstellen op maat van erkende stukadoors. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.
Tip: Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je voor stukadoorwerken van het verlaagd btw-tafief van 9% in plaats van 21%.
Granol aanbrengen
Wil je zelf je muur met granol stucen? Houd er dan rekening mee dat dit voor de onervaren stukadoor een lastige klus gaat worden. In principe is granol aanbrengen niet heel lastig, maar het gaat vooral om het op een goede manier aan te brengen, zodat de juiste structuur ontstaat. Als je geen ervaring met stucen hebt, kan je er beter ook niet aan beginnen. Voor het mooiste en beste resultaat kan je het beste een ervaren stukadoor inschakelen.
Granol repareren
Het kan gebeuren dat je de granol beschadigd raakt of dat er scheurtjes in te zien zijn. In dit geval moet je deze repareren en bijwerken. Bij grote beschadigingen kan je het beste het beschadigd stuk granol verwijderen en een nieuw laag aan te brengen. Bij kleine beschadigingen kan je gebruik maken van een speciale muurvuller voor sierpleister. Deze is bij de bouwmarkt te koop. Met deze vuller kan je bijvoorbeeld kleine scheurtjes repareren.
Granol verwijderen is echter geen eenvoudige klus. Daarom kan je er ook voor kiezen om de granol glad te maken. Dit kan bijvoorbeeld door met een schuurmachine de wanden helemaal glad te schuren. Nadeel van deze methode is dat er een enorme hoeveelheid stof vrijkomt. Beter kan je granol glad maken door er een nieuwe laag vlak stucwerk overheen te stucen.
Mochten er vlekken ontstaan op de granol muur dan zijn er verschillende opties om deze te verwijderen. Bij ernstige vlekken (bijvoorbeeld vetvlekken, bloedvlekken of nicotine) is het beter om deze te overschilderen. Bij minder ernstige vlekken kan je deze verwijderen met een speciaal schoonmaakmiddel.