Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Gipsplaten: Toepassingen & Prijzen

Als alternatief voor metselwerk, wordt er zeer vaak voor gipsplaten gekozen om renovaties of bouwwerken uit te voeren. De grootste reden hiervoor is dat muren of plafonds uit gipsplaten snel te plaatsen en direct af te werken zijn. Dit maakt het financieel interessant. In dit artikel worden de mogelijke toepassingen en prijzen van gipskartonplaten opgesomd.

Ga snel naar: gyproc plafond – gyproc wandafwerking – offerte ontvangen

 

Gipsplaten plafond

Montage

Een plafond uit gyproc kan op twee manieren gemonteerd worden: afgehangen of vrijdragend. Een afgehangen plafond wordt rechtstreeks op de bovenliggende structuur bevestigd. Je kan de platen rechtstreeks aan de keepers bevestigen of je kan kiezen voor een PlaGyp systeem. Hierbij worden de gipsplaten op metalen beugels en profielen bevestigd. Dit wordt vaak toegepast wanneer het huidige plafond of onderliggende structuur niet waterpas is. Dit systeem zorgt ook voor extra stabiliteit waardoor er grotere overspanningen mogelijk zijn.

Wanneer je je plafond wenst te verlagen of het huidige plafond omwille van stabiliteit niet meer gebruikt kan worden voor de montage, wordt er een vrijdragend plafond geplaatst.  Hier wordt het plafond met zogenaamde metal studs aan de muren bevestigd. Er wordt een raamwerk geplaatst van studs en dwarsliggers waaraan de gipsplaten dan gemonteerd worden.

 

gipsplaten plafond

Prijs

Gemiddeld genomen varieert de prijs van een gipsplaten plafond van 55 tot 70 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Wanneer je de werken laat uitvoeren door een vakman, geniet je van een verlaagd BTW tarief van 6%.

De prijzen hangen erg af van de grootte, de vorm en de eventuele extra’s die in het plafond moeten voorzien worden (vb. spotjes). Je kan gratis en vrijblijvend een prijs op maat ontvangen via onze offerteservice.

 

Voordelen

Met een plafond uit gipsplaten is het mogelijk om je plafond te laten verlagen. Door je plafond te verlagen gaat er minder warmte verloren en bespaar je op energieverbruik. Gipsplaten zijn zeer eenvoudig te overschilderen en zorgen ervoor dat je een net en egaal plafond krijgt.

 

Schuin of gebogen dak

Ook bij een schuin of zelfs een gebogen dak, kan je gipsplaten toepassen. Hier wordt meestal de PlaGyp montage methode gebruikt. De profielen worden dan aan de gordingen van het dak bevestigd.

Er bestaan evengoed flexibele profielen en buigzame gipskartonplaten. Zo kan je ook je gebogen dak eenvoudig van een gyproc plafond voorzien.

 

gipsplaten wand

Gyproc wand

Voorzetwand

Met gipsplaten kan je eenvoudig een nieuwe muur zetten. Dit heet een scheidingswand. Anderzijds is het mogelijk om slechte muren weg te werken door een voorzetwand te plaatsen. Dit wordt vaak gedaan bij muren die er niet meer mooi uit zien, om leidingen weg te werken, of voor het afwerken van muren die niet bepleisterd kunnen worden. Bovendien heeft een voorzetwand ook een grote thermische en akoestische isolerende waarde.

Gyproc is eenvoudig op maat te zagen waardoor leidingen gemakkelijk gecamoufleerd kunnen worden. Door de vochtwerende eigenschappen van gipskarton, kan een wand uit gipsplaten ook in de badkamer toegepast worden.

Net als bij het plafond, kan je een muur uit gipsplaten vrijstaand met profielen plaatsen of je kan ze rechtstreeks op de lattenstructuur monteren. Het systeem van vrijstaande voorzetwanden heet een Metal Stud voorzetwand.

 

Scheidingswand

Je kan je ruimte  eenvoudig indelen in verschillende kamers door scheidingswanden te plaatsen. Er wordt een houten of metalen skelet aan de wanden, vloer en plafond geplaatst waar de gipsplaten aan vastgeschroefd worden.

Om extra stevigheid en isolatie te bekomen, kan je een dubbel skelet plaatsen waar dan een dubbele beplating tegen wordt gezet. Meer informatie over het plaatsen van gipsplaten vind je op de website van www.gyprocwerken.be.

 

Prijs

Een voorzetwand kost gemiddeld tussen €25 en €30 per vierkante meter incl plaatsing. Voor een scheidingswand betaal je zo’n €40 à €45/m2. Het laten plaatsen van een dubbele scheidingswand kost €55 à €60 per vierkante meter.

Net als bij het laten plaatsen van een plafond, geniet je ook bij het laten plaatsen van muur uit gipsplaten van een verlaagd BTW tarief van 6%. Je kan op de offertepagina gratis en vrijblijvend prijzen ontvangen voor jouw project.

 

gipsplaten voegen

Afwerken

Eens de gyproc platen geplaatst zijn, moeten ze gevoegd worden. Dit kan gebeuren aan de hand van een voegmiddel of een voegband. Door de voegen te vullen, sluiten de verschillende platen mooi aan elkaar aan.

Vervolgens kan je de platen nog plamuren om oneffenheden of gaatjes op te vullen. Hier worden de gaten handmatig met vulmiddel gevuld. Anderzijds is het ook mogelijk om in plaats van te plamuren, te kiezen voor vliesbehang. Dit soort behangpapier (renovatievlies of renovlies) egaliseert de hele muur snel en effectief. Alle gaatjes, scheurtjes en barstjes worden er in een mum van tijd mee weggewerkt.

Eens de muren egaal gemaakt zijn, is het tijd voor de finale afwerking ervan. Je kan gipsplaten overschilderen, behangen en zelfs betegelen. Dit gebeurt op dezelfde manier waarop je een standaard gemetselde muur zou schilderen of behangen.

Er moet wel steeds een primer aangebracht worden om te voorkomen dat de verf volledig in de plaat gaat intrekken. Dit moet ook bij het behangen van gipsplaten. Zo kan je het behangpapier er steeds gemakkelijk afhalen als je het zou willen vervangen. Bij het gebruik van renovlies is er geen primer nodig.

 

Prijs

Voor het laten plamuren van jouw gipsplaten betaal je tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Ook voor de platen te schilderen betaal je zo’n €30/m2. Je gyproc laten behangen kost je tussen de €10 en de €20 per vierkante meter.

 

Gipsplaten met isolatie

Bij gipsplaten  met isolatie wordt er een isolerend materiaal gekleefd op de standaard plaat. Zo heb je meteen een mooie én geïsoleerde wand of plafond. Meestal wordt er EPS, XPS, glaswol, PIR of PUR gebruikt voor de isolatie van gipsplaten. Afhankelijk van het isolatiemateriaal betaal je hiervoor tussen de €25 en €45 per vierkante meter.

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.