Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Stukadoor experten Stukadoors platform met online offerte service
Stukadoor experten

Gevel stucen

Om de gevel van je woning weer een frisse uitstraling te geven, kan je hem laten stucen. Een gevel stucen brengt heel wat voordelen met zich mee en er zijn bovendien verschillende afwerkingsmogelijkheden. In dit artikel kom je meer te weten over het stucen van buitenmuren.

De gevel stucen is een vaak voorkomende methode van gevelrenovatie. Meer info en mogelijkheden voor het renoveren van de gevel lees je op gevelrenovatie-info.nl.

 

Waarom de gevel stucen?

stucwerk gevel De gevel laten stucen heeft verschillende voordelen:

  • Je gevel stucen is een moderne manier om je woning op te frissen: door de gladde look van de muren krijgt je huis een eigentijdse uitstraling.
  • De buitenmuur kan blijven ademen: de gevel is waterdicht en beschermd tegen de weersomstandigheden, waardoor de kans op vochtproblemen en schimmels vermindert.
  • Bij deze vorm van gevelrenovatie is er veel keuze voor de afwerkingslaag: je kan kiezen uit heel wat kleuren en soorten buitenpleister zodat je woning de gewenste uitstraling krijgt.

 

Materialen en werkwijze stucen buitenmuur

Bij stucwerk binnen maakt men gebruik van een mengsel op basis van gips. Aangezien gips echter niet bestand is tegen vocht en vriestemperaturen, gebruikt men bij het stucen van buitenmuren cement als basis voor het mengsel. Op die manier is de gevel toch beschermd tegen vocht en vorst.

De gevel stucen is een renovatie die in verschillende fasen verloopt. Met het oog op een goede hechting van het gekozen stucmateriaal wordt eerst een voorstrijklaag aangebracht. Vervolgens wordt het cementgebonden mengsel aangebracht. Daarna kan men beginnen aan de afwerkingslaag. Hiervoor zijn er meerdere opties:

1) Pleisterwerk voor buiten wordt gemaakt op basis van cement. Met dit type pleisterwerk bekom je een gladde afwerkingslaag van de gestucte gevel.

2) Met schuurwerk kies je voor een waterafstotende pleisterlaag waarin een wolkachtige structuur kan aangebracht worden. Dit geeft een leuk decoratief effect aan je gevel.

3) Spachtelputz is een krasbestendige sierpleister met varianten voor binnen- en buitengebruik. Het heeft een korrelige structuur en je kan kiezen uit verschillende korreldiktes.

gevel stucen

 

Gevel stucen isolatie

Je kan het stucen van de gevel ook combineren met het aanbrengen van isolatie om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Men brengt dan isolatieplaten aan langs de buitenzijde van de woning. Dit is erg voordelig want men kan een dikke isolatielaag aanbrengen zonder binnen ruimte te verliezen. Bij renovaties kiest men doorgaans voor isolatiemateriaal met een dikte van minimaal 8 centimeter, bij nieuwbouwprojecten kan deze dikte nog een pak hoger liggen.

 

Gevel stucen kosten

Het stucen van de gevel is een pak moeilijker dan stucwerk binnen de woning. Deze vorm van gevelrenovatie vereist dan ook heel wat handigheid en technische kennis. Het is dan ook aangeraden om een professional in te schakelen voor het stucen van de gevel.

De kosten voor het laten stucen van de gevel zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de gekozen afwerking en de toestand van de gevel zullen een invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de stucwerken. Wil je je buitenmuur laten stucen, dan kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 60 euro per m2. Deze prijs is voor het stucen van de gevel. Indien je ook isolatie laat aanbrengen, kan je rekening houden met startprijzen rond 90 euro per vierkante meter.

Wil je je gevel stucen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Vergunning nodig?

Als het gaat om een opfrissing van een gevel, heb je normaal gezien geen vergunning nodig voor stucwerk buiten. In sommige gevallen kan een vergunning echter wel noodzakelijk zijn. Het is dan ook aangeraden om na te gaan bij je gemeente of een vergunning al dan niet nodig is in jouw geval.

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.